KARACA ve ERDOĞAN Berlin’den umutlu döndü

Alman ve Türk Gazeteciler Almanya’nın Başkenti Berlin’de “Diyalog Zirvesi” için bir araya geldi. Yabancı düşmanlığı ve Neonazi cinayetlerinin ağırlıklı olarak işlendiği toplantılarda, TGF adına birer tebliğ sunan Yılmaz Karaca ve İbrahim Erdoğan, “Dostluk Zirvesi”nin olumlu sonuçlar verdiğine değindiler.

14 Nisan 2014 Pazartesi 18:43

Federal Almanya Siyasi Eğitim Merkezi ‘nin (Bundeszentrale Für Politische Bildung-BpB) 10-11 Nisan’da Almanya-Berlin’de gerçekleştirdiği “Alman-Türk Gazeteci Diyaloğu” toplantılarında ülkemizi Türkiye Gazeteciler Federasyonu adına TGF Genel Başkanvekili ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca ile TGF Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan temsil etti.

Türk-Alman Gazeteciler ve Akademisyenlerin yer aldığı toplantıların konusunu, Almanya’da Kasım 2011 öncesi işlenen Türklere karşı Neonazi(NSU) cinayetleri ve yabancı düşmanlığıyla ilgili gelişmelerde medyanın tutumu oluşturdu.

Üç ayrı panel şeklinde gerçekleşen “Medya Çalıştayı”nın ilk gününde yapılan 2.Panel’de “Gazetecilik Koşulları” tartışıldı. Bu bölümde TGF Genel Başkanvekili ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nu, meslek örgütü olarak üstlendiği işlevi ve meslek adına gerçekleştirdiği çalışmaları anlattı. Karaca sunumunda Türk medyasının genel durumundan da söz etti.

Toplantıların son gününde gerçekleştirilen 3.Panel’de ise TGF Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan bir sunum yaptı. Erdoğan sunumunda, Neonazi saldırıları ve yabancı düşmanlığı ile ilgili konuların medyaya yansıyış biçimini ele aldı. Toplantı konusuyla ilgili olarak gazetecilik eğitimi ve öğretimi açısından neler yapılabileceğini anlatan İbrahim Erdoğan, TGF’nin bu konuda nasıl bir işlev üstlenebileceğine de değinerek, Almanya’daki gazeteci meslek kuruluşları ile işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.

Toplantılardan yararlı bir sonuç çıktığına inandıklarını belirten Karaca ve Erdoğan, “Alman Siyasi Eğitim Merkezi’nin çok önem verdiği Çalıştay’da Alman meslektaşlarımız ile karşılıklı mesleki paylaşımlar gerçekleştirdik. Onların gerek medyayla ilgili gerekse toplantının konusuyla ilgili düşüncelerini öğrenirken, kendi bakış açımızla ilgili bilgilendirmelerde bulunduk.  Bu toplantıyla birlikte, yaşamını gurbette kazanan insanlarımız açısından olumlu sonuçlar çıkartıldığına inanıyoruz. Bir kez daha belirtmek isteriz ki; bu toplantılara TGF adına uzman sıfatıyla çağırılmış olmamız, Federasyonumuzun yurtdışında da referans gösterilmeye başlandığını göstermiştir. Ülkemizi ve meslektaşlarımızı en iyi şekilde temsil ettik ve sonuç raporu somut önerilerde bulunduk. Alman yetkililer, projenin aynı konu çerçevesinde üç ay daha devam edeceğini, bu çalışmanın sonuçlarının da yer alacağı bir kitap yayınlanacağını özellikle ifade ettiler” dediler.